Robbert Muuse


Discografie

Robbert Muuse (bariton) & Micha van Weers (piano)

 

Songs of Quest and Inspiration

CYRIL SCOTT - RALPH VAUGHAN WILLIAMS

CD - Live concertregistratie

Die Schöne Müllerin

FRANZ SCHUBERT

 

 


Fotografie:
Donald Bentvelsen

 

Micha van Weers - pianiste


“Lied betekent voor ons musiceren op het scherp van de snede: Door de synthese van poëzie en muziek zijn zanger en pianist onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ieder lied daagt ons uit om samen
de tekst tot in het hart te doorgronden en trouw te blijven aan de muziek.
Liedkunst is daarom meer dan alleen een zanger en een pianist:
samen hetzelfde gevoel hebben
voor expressie van tekst en muziek, drama en humor, intimiteit en avontuur zijn voor ons onmisbaar.”


Bimhuis Amsterdam 2010

Lied & RecitalLIEDDUO

Robbert MUUSE - bariton
Micha VAN WEERS - piano


 

LUISTER NAAR LIED-OPNAMEN

Robbert MUUSE (bariton) & Micha van WEERS (piano)

LIEDDUO

 

Robbert Muuse - bariton
& Micha van Weers - piano

vormen sinds 1994 zowel muzikaal als privé een kleurrijk duo, dat vele liedrecitals uitvoerde, op Nederlandse en buitenlandse podia. Als duo studeerden zij bij voorname liedpianisten en -zangers. Ook maakten zij diverse opnamen, op CD, voor radio en televisie.
Als liedduo wonnen zij verschillende prijzen, waaronder de Publieksprijs en de Speciale Prijs van de RAI op het Internationale Seghizzi Liedconcours in Italië, en de MeesPierson Award in de serie 'Jonge Nederlanders' in het Concertgebouw Amsterdam.

Repertoire
Hun programma’s omvatten enerzijds het bekende liedrepertoire, zoals de grote cyclussen van Schubert, Schumann, Vaughan Williams, Debussy, Ravel, en repertoire uit verschillende stijlen van vroegromantisch tot hedendaags. Maar ook voeren zij werken uit om die in een nieuw daglicht te kunnen zetten: Door nieuwe uitvoering en opname willen zij de muziek (hernieuwde) waardering en een plek op het concertpodium geven.

Hun zoektocht naar onbekend of vergeten repertoire leidde tot hun verzameling van liederen van verschillende min of meer bekende componisten, tot die ten onrechte onbekend zijn geraakt. De werken werden daarom ook op CD opgenomen.

JULIUS RÖNTGEN (1855-1932)
Uit een verzameling van ruim 110 werken (meest in manuscript, enkele gedrukt) van deze bekende Duits-Nederlandse componist, hebben Muuse en Van Weers een prachtige selectie van 25 liederen op CD opgenomen, waarvan enkele groepen nooit eerder zijn opgenomen.
Release datum: 6 mei 2016 - label Challenge Classics
Hoewel de instrumentale werken van Julius Röntgen steeds meer aandacht krijgen, zijn de liederen (veelal uitsluitend in manscript te vinden) grotendeels onaangeroerd blijven liggen.

http://www.robbertmuuse.com/dg/roentgen/#jr

Waarderingen, o.a.:
- Luister, score: 9
- De Gelderlander: 5 sterren

 

 

CYRIL SCOTT (1879-1970)
De ongeveer 80 verzamelde liederen uit het unieke liedœuvre van Cyril Scott, bleken een ontdekking te zijn en waren nog niet eerder op CD opgenomen. In 2012 verscheen bij het label Challenge Classics hun CD “Songs of Quest and Inspiration”, met liederen van de tijdgenoten Cyril Scott en Ralph Vaughan Williams. Deze (o.a. wereldpremiere) opnamen werden in de internationale pers (zoals Gramophone, Luister en Fonoforum) positief gewaardeerd.

Waarderingen:
http://www.robbertmuuse.com/luister/cdscottrvw/

 


VERSCHWIEGENE LIEDER / Songs of the Clown
Een doorlopend project vormt het verzamelen en uitvoeren van verloren gewaande liederen van vervolgde joodse componisten, die nog steeds herontdekt worden.

2 nov. 2018 Recital FESTIVAL VOCALLIS - Theater aan 't Vrijthof Maastricht

 

In het seizoen 2014/'15 waren Robbert Muuse en Micha van Weers in de gelegenheid om zo'n 20 recitals te geven met het programma 'Die Schöne Müllerin' van Franz Schubert, die daarbij tevens live op CD werd opgenomen.

 

 

Pers
Muuse en Van Weers kregen in internationale vakbladen lof om hun eenheid en expressiviteit in hun samenspel. Hein van Eekert schreef voor Luister:

"[RM] zingt Scotts liederen met een heel mooi gefocuste, warme en heldere toon en duidelijke dictie... een echte liedzanger aan het werk."
"Tweede troef is Micha van Weers, die een enorm kleurenpalet uit de piano tovert en daadwerkelijk als tweede karakter in de liederen fungeert."
"...herhaalde beluistering van de cd de moeite waard..."

Overige activiteiten
Naast coaching van jonge professionele liedduo's, gaven zij ook masterclasses voor liedduo’s (jonge prof./amateur), zoals tijdens de Pianodriedaagse in De Doelen in Rotterdam, 2011 cursusweekend Liedinterpretatie voor de Vereniging Vrienden van het Lied, 2012 Kasteel Hernen, 2014 Cultura Ede, 2017 + 2018 Chamaret Chantant (Fr.).

www.robbertmuuse.com/cursus/

 

Ensembles

Robbert Muuse heeft samenwerkingen met vershillende ensembles. Hier kunt u meer lezen: www.robbertmuuse.com/ensembles

GEZOCHT

Sponsoring voor nieuwe CD-projecten

Wederom wordt er hard gewerkt aan een prachtige nieuwe liederen-CD van
Robbert Muuse & pianiste Micha van Weers bij het label Challenge Records Int.

 

Het project betreft wereldpremière opnamen van een bekende laatromantische componist die een belangrijke rol speelde in het Nederlandse muziekleven. Met de opname kan zijn unieke lied-œuvre aan het publiek gepresenteerd worden. De CD-opname moet gaan plaatsvinden in 2015.

 


Bent U nieuwsgierig en geïnteresseerd om uw bijdrage te leveren aan dit project, door middel van gift of sponsoring? Neemt U contact met ons op, dan staan we U graag te woord om het project en ons aanbod toe te lichten.