+31610415488 info@robbertmuuse.com

Biografie

Bariton Robbert Muuse vertolkte als oratoriumsolist vele werken van J.S. Bach en zong hij repertoire van renaissance tot hedendaags, zoals van Monteverdi, Franse barok, Händel, Beethoven, Mozart, Haydn, Rossini, Mendelssohn, Brahms, Puccini, Fauré, Poulenc, Duruflé, Tippett, Vaughan Williams (Sea Symphony) en Erwin Schulhoff. In 2016 zong hij met pianoduo Arthur en Lucas Jussen de Carmina Burana van Carl Orff. In concerten en opera’s werkte hij als solist met dirigenten Ed Spanjaard, Reinbert de Leeuw, Jan Willem de Vriend, Valéry Gergiev, Christoph Poppen, Jos van Veldhoven, Paul Goodwin, Kynan Johns en Matthew Halls, in samenwerking met orkesten Holland Baroque Society, Philharmonie Zuid-Nederland, Het Nederlands Symfonieorkest, Combattimento Consort, Vlaams Radio Orkest, Concerto d’Amsterdam, De Nederlandse Bachvereniging, ensemble Ex Tempore en Mannheimer Hofkapelle o.l.v. Florian Heyerick, Neue Philharmonie Westfalen, Southbank Sinfonia (Londen), het Verbier Festival Orchestra, en de diverse Nederlandse symfonieorkesten. Hij zong tientallen operarollen zoals de titelrol in Eugen Onegin van Tsjaikovski. Verder o.a. van Mozart Così fan Tutte, Zaide en Die Zauberflöte; Aeneas (Purcell), Phaeton (Lully), Agrippina (Händel); Boswachter in Het Sluwe Vosje (Janáček), Hänsel und Gretel (Humperdinck), Escamillo in La Tragédie de Carmen (Bizet/Brook), Dr. Falke in Die Fledermaus (J.Strauss).
Oude muziek vormt een vast onderdeel van zijn repertoire. Zo was hij 10 jaar baroksolist in het Franse Ensemble Pierre Robert o.l.v. Frédéric Desenclos. In 2017 verschenen 2 CD’s met Passion Cantatas van Graupner, met ensemble Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick. Sinds 2002 is hij freelance werkzaam in het Nederlands Kamerkoor.
Liedrecitals gaf hij sinds 1994 met pianiste Micha van Weers, onder meer in het Concertgebouw in Amsterdam, in Stuttgart, Karlsruhe, Salzburg en Parijs. Kenmerkend in hun repertoire zijn bijzondere, maar onbekende liedwerken: Zo hebben zij een grote verzameling liederen opgebouwd van joodse componisten tot aan WOII. Zij maakten verschillende CD’s. Bij label Challenge Records brachten zij CD’s uit: “Alle Lust will Ewigkeit” met premiere-opnamen van liederen van Julius Röntgen, en “Songs of Quest and Inspiration” met veelal wereldpremiere opnamen van liederen van Cyril Scott.
Robbert Muuse werd in Groot-Brittannië gecoacht door Gary Coward en Julius Drake; daarvoor studeerde hij Cum Laude af voor zang en opera bij Mya Besselink aan het Conservatorium van Maastricht, hij vervolgde zijn vocale studie bij Donald Litaker (Opernschule Karlsruhe), en studeerde samen met pianiste Micha van Weers Liedgestaltung bij Konrad Richter (Stuttgart) en Hartmut Höll (Mozarteum Salzburg).