+31610415488 info@robbertmuuse.com

Eerdere zangcursussen

2023 Er was eens

Thema:
Sprookjes, verhalen en vertellingen.

In de klassieke muziek zijn veel liederen of duetten en soms ensembles gebaseerd op een verhaal of een een sprookje of een mythe.

Verslag van de driedaagse liedcursus “Er was eens…” in de Ooijpolder bij Leuth, met 10 deelnemers (5 zangers en 5 pianisten).

De driedaagse liedcursus in de betoverende Ooijpolder bij Leuth was een groot succes, waarbij onze getalenteerde deelnemers – vijf zangers en vijf pianisten – zich verdiepten in het rijke repertoire van sprookjes, verhalen en vertellingen in de klassieke liedkunst. Het doel van de cursus was om als duo, een zanger(es) en een pianist, te werken aan de interpretatie en voordracht van liedrepertoire, met speciale aandacht voor het gezamenlijk vertolken van de liederen. De cursus werd geleid door Robbert (zang) en Micha (piano), als ervaren liedduo.

Na drie intensieve dagen van repetities en samenwerking, werd de cursus afgesloten met een bijzonder verhalend concert op zondagmiddag 8 oktober. Het publiek werd getrakteerd op een prachtig programma met liederen die gebaseerd waren op sprookjes, verhalen en vertellingen van diverse componisten en landen.

Enkele hoogtepunten uit het programma waren:

  • Dvořák – Uit: Zigeunermelodien, op.55 (A. Heyduk)
  • Jensen – Rübezahl, op. 41 (R. Hamerling)
  • Schumann – Waldesgespräch (uit: Liederkreis opus 39, J. von Eichendorff)
  • Sibelius – Flickan kom ifrån sin älsklings möte, Opus 37,5 (J.L. Runeberg)
  • Brahms – Von ewiger Liebe, op. 43,1 (H. von Fallersleben)
  • Britten – Johnny (uit: Cabaret Songs, W.H. Auden)
  • Wolf – Elfenlied (E. Mörike)
  • Heggie – Snake (uit: Eve-song, P. Littell)
  • Porter – The tale of the oyster (uit: Fifty million Frenchmen, Cole Porter)
  • Bosmans – Le diable dans la nuit (P. Fort)

Het concert was een groot succes en het publiek was onder de indruk van de prachtige uitvoeringen van de liederen. De cursus was niet alleen leerzaam voor iedereen, maar ook een inspirerende ervaring voor alle deelnemers. Het resultaat was een prachtige slotconcert vol verhalen in de schilderachtige Ooijpolder.

Slotconcert
zondag 8 oktober 2023
om 16.00 uur

https://muziekindepolder.nl/

Overige weblinks:
facebook.com/muusevanweers

2023 Poet's Echo '23 - Vriendschap

Thema:

POET’S ECHO 2023  is een masterclass  georganiseerd rond de poëzieweek 2023 met als thema  Vriendschap. We laten ons inspireren door muzikale vriendschappen, door samenwerkingen en door composities opgedragen aan vrienden en vriendinnen.  De website Poëzieweek zegt het zo: vrienden steunen, lachen, luisteren, beleven, en inspireren elkaar en dat is ook precies wat we in dit masterclass weekend nastreven! Deze keer werken we samen met dichters en worden er werken rond dit thema voorgedragen tijdens het slotconcert.

Slotconcert
zondag 19 februari 2023
om 16.00 uur

Aanmelding via:
www.liedduo.weebly.com

Overige weblinks:
facebook.com/muusevanweers
www.poezieweek.com

2022 Let Beauty Awake

Let Beauty Awake

2-daagse liedcursus voor liedduo’s
Docenten: Robbert Muuse (bariton) & Micha van Weers (piano)
Deelnemers: 3 zangers, 3 pianisten (ad hoc of vast duo)

Thema:
Om in 2022 de 150e verjaardag van Ralph Vaughan Williams (1872-1958) te vieren, stellen we in deze 3-daagse zangcursus het ‘Engelse’ (Britse) kunstlied centraal. Vaughan Williams bracht een verandering teweeg in de Britse muziek van begin 20e-eeuw en had een grote invloed op de jongere generatie componisten.

Slotconcert
zondag 23 oktober 2022
om 16.00 uur

LET BEAUTY AWAKE – Masterclass liedkunst in de Ooijpolder

Op 22 en 23 oktober 2022 vond bij de organisatie Muziek in de Polder de liedcursus ‘Let Beauty Awake’ plaats, op de gloednieuwe cursuslocatie in Leuth van Eric van den Bergh en Willem Wits, in de prachtige natuur van de Ooijpolder bij Nijmegen. Daaraan namen 3 zangers en 3 pianisten deel, vrijwel allemaal zonder vaste duopartner, die met de liedduo-docenten Robbert Muuse (zang) en Micha van Weers (piano) intensief werkten aan hun prachtige en veelal bijzondere repertoire.

Vanwaar de titel voor deze liedcursus?
RM
– Vanwege het 150e geboortejaar van Ralph Vaughan Williams (1872-1958) hebben we het ‘Engelse’ kunstlied centraal gesteld, ofwel liederen van Britse componisten. Let Beauty Awake is het lied uit zijn bekende liedcyclus ‘Songs of Travel’. Het was een soort van verjaardagsfeest voor deze grote componist. Hij heeft een verandering op gang gebracht in de Britse muziek van begin 20e eeuw en hij had een grote invloed op de jongere generatie componisten.

Wat was er bijzonder aan het repertoire?
MvW – Iedereen had volledig voor Engelstalig repertoire gekozen. Dat gaf een mooie eenheid, alsof je een bepaalde klankwereld kunt betreden, zowel muzikaal als poëtisch. Het was allerminst eenzijdig, want er was meer dan genoeg contrast in het repertoire te vinden. Interessant was dat bij verschillende werken een relatie was met de Eerste Wereldoorlog, bijvoorbeeld doordat dichters of componisten als Ivor Gurney en George Butterworth daar als militair waren geweest of zijn omgekomen. Een aangrijpend hoogtepunt daarbij was het lied Lights out, ‘I have come to the borders of sleep’ van Ivor Gurney.

RM – Van Vaughan Williams werden 2 liederen uit de ‘Songs of Travel’ gezongen en gespeeld, maar ook twee andere prachtige liederen die weinig bekend zijn. De verscheidenheid aan repertoire strekte van hoogromantisch tot modernistisch, met liederen als Evensong van Liza Lehmann, liederen en duetten van Roger Quilter, van Butterworth uit de cyclus ‘A Shropshire Lad’, van Frederick Keel, Ivor Gurney, Gerald Finzi, Ralph Vaughan Williams en Benjamin Britten.

Hoe hebben de deelnemers zich voorbereid?
MvW – Vrijwel alle zangers en pianisten hadden geen vaste samenwerking met elkaar, hoewel sommigen elkaar al kenden. Dat levert dus ook nieuwe ontmoetingen op, en omdat iedereen op gevorderd niveau is en enige of veel ervaring heeft, gaat dat altijd goed. Iedereen heeft het repertoire met ons overlegd en samen hebben we de match tussen zangers en pianisten gemaakt. Uiteraard hadden we dit minimaal 2 maanden van tevoren vastgelegd zodat er genoeg tijd was om te kunnen repeteren.

Waar hebben jullie aan gewerkt bij de deelnemers?
MvW – We vragen altijd waar het lied over gaat, zowel aan de zanger als aan de pianist. Vaak blijken belangrijke achtergronden of tekstuele details nog niet bekend of begrepen te zijn, die toch juist de diepgang aan de interpretatie kunnen geven. Vervolgens wil je dat jouw idee in klank terug te horen is. De interpretatie geeft een beargumenteerd houvast waarom je iets op een bepaalde manier zingt en speelt. Denk aan woordaccenten, melodische ontwikkeling, toepassing van legato en dynamiek, frasering, accenten en dissonanten in de pianopartij, enzovoort.

RM – Een componist heeft meestal een zorgvuldige afweging gemaakt voor de compositie, die je als uitvoerder tot klinken wil brengen: Hoe doe je dat als pianist, als zanger, hoe kom je tot elkaar, ook als je elkaar nog niet zo goed kent?

Daarmee samenhangend zijn er ook technische aspecten die speciale aandacht nodig hebben, waarbij bijvoorbeeld de Engelse dictie bij dit repertoire belangrijk was. Maar vooral het vergroten van zeggingskracht had onze aandacht tijdens dit weekend, want we hadden ook een slotconcert voor een bijna 50-koppig publiek op de tweede middag. Aan al die dingen werken is voor ons de meerwaarde die we hopen mee te geven als wij als duo lesgeven.

Wanneer komt er een vervolg?
RM – We zijn door Eric uitgenodigd om in 2023 weer een cursus te verzorgen, op 23 – 25 juni 2023, getiteld “Er was eens…”, weer met een leuk en breed liederenthema: sprookjes, balladen en vertellingen.
https://muziekindepolder.nl/

Overige weblinks:
facebook.com/muusevanweers

2022 - Parler de fleurs

26, 27, 28 augustus 2022

3-daagse masterclassweekend voor 4 gevorderde amateur liedduo’s (ad hoc of vast duo) op een mooie locatie in de sfeervolle vestingstad Elburg.

Thema:
Bloemen duiken overal in liederen op, rode rozen vertellen over de liefde, narcissen over ijdelheid en jasmijnen geven een geheime liefde prijs. Geholpen door een van tevoren opgestelde floriografie gebruiken we de symboliek van de bloemen om de vertolking te verdiepen.

Docenten:
Micha van Weers – piano
Robbert Muuse – bariton

Repertoire:
Barber – Now have I fed and eaten up the rose
Berlioz – Le Spectre de la Rose
Brahms – Sapphische ode
Britten – Down by the Salley Gardens
Debussy – Green
Debussy – Fleur des Blés
Fauré – Nell
Grieg – Zur Rosenzeit
Mahler – Ich atmet’ einen linden Duft
Quilter – Now sleeps the crimson petal
Quilter – Go, lovely rose
Schumann – Aus den Östlichen Rosen
Schumann – Die Lotosblume
Schumann – Aus den Östlichen Rosen
Schumann – Du bist wie eine Blume
Strauss – Das Rosenband
Strauss – Kornblumen
Strauss – Allerseelen
Wolf – Auf einer Wanderung
Woodforde-Finden – Kashmiri Song

2021 - Int. Liedfestival Zeist - Workshop voor amateurzangers 'Songs of Travel' - R. Vaughan Williams
8 zangers
Pianiste: Micha van Weers

Docenten
Robbert Muuse – zang
Micha van Weers – piano
Workshopdag bij het Internationaal Lied Festival Zeist voor 8 mannenstemmen: liedcyclus ‘Songs of Travel’ van Ralph Vaughan Williams.
Dinsdag 26 oktober 2021 verzorgen Artsong duo: Robbert Muuse & Micha van Weers een workshop over de Songs of Travel. Zaterdagmiddag 30 oktober 2021 vindt de presentatie plaats tijdens het Open Podium.
2022 - Int. Liedfestival Zeist - Masterclass 'Poëtisch Perzië'

Kleine Kerkzaal Broedergemeente Zeist

PDF 2022-Workshop-Poetisch-Perzie-Muuse-Van-Weers-Int.-Liedfestival-Zeist.pdf

3 gevorderde liedduo’s
Docenten
Robbert Muuse – zang
Micha van Weers – piano

Programma:

Liederen van Fauré, Saint-Saëns, Schubert, Schumann, Schumann, Brahms, Jensen, Wolf, Eisler – op gedichten van Goethe, Von Willemer, Rückert, Daumer, Renaud en Leconte de Lisle.

In deze masterclass ga je als liedduo met docenten Robbert Muuse en Micha van Weers op ontdekkingsreis door het oude Perzië, waar dichters als Hafez en Mirza Shafi Vazeh prachtige poëzie schreven. Friedrich Rückert, Georg Daumer, Friedrich von Bodenstedt en Hans Bethge maakten nieuwe vertalingen van die oude gedichten en die inspireerden op hun beurt weer componisten als Schubert, Schumann, Mendelssohn, Brahms, Strauss, Wolf en Röntgen tot het schrijven van een uitgebreid liedrepertoire.

 

2019 - Frankrijk: Chamaret Chantant, 8-daagse cursusweek voor zang en piano - As You Like It (opera & lied)

8 zangers, 3 pianisten
Docenten
Robbert Muuse – zang
Micha van Weers – piano
Niels van Laar – theater/spel

Programma:

Hoe wil jij het eigenlijk zelf als zanger of als pianist?
Wat wil je overbrengen op het publiek? Welk verhaal heb je samen te vertellen? En wat is er voor nodig om een muzikale boodschap op een heldere en vrije manier voor het voetlicht te brengen?

Vanuit drie invalshoeken (zang, spel* en piano) wordt gewerkt aan:
– interpretatie en expressie
– samenspel tussen pianist, zanger(es) en publiek
– technische aspecten

* een fysieke flexibiliteit wordt voor aanbevolen voor de theaterlessen.

2017 - Frankrijk: Chamaret Chantant, 8-daagse zangcursus - Spektakel & Intimiteit (opera & lied)

8 zangers, 2 pianisten

Een week met vocale muziek uit lied en opera, van barok tot hedendaags voor ervaren (solo)zangers.
Thema: Spektakel en intimiteit in opera en lied

In deze cursus willen we de dramatische kruisbestuiving laten horen en zien tussen lied en opera:
De deelnemers gaan enerzijds de theatrale kant van de liedkunst laten zien, in werken die vragen om grote (en mogelijk groteske) persoonlijke inleving. Anderzijds worden aria’s, scenes of ensembles uit opera’s uitgevoerd die de intimiteit in operadrama’s laten zien.

Het repertoire zal divers zijn en zorgen voor een contrastrijk programma.
Docenten:
Robbert Muuse – zang
Niels van Laar – spel

2018 - Frankrijk: Chamaret Chantant, 8-daagse cursusweek voor zang en piano - Herrie in de Tent (opera & lied)

7 gevorderde zangers
4 gevorderde pianisten

Docenten
Robbert Muuse – zang
Micha van Weers – piano
Niels van Laar – theater/spel

In deze week zoeken we de confrontatie met het thema “Conflict”.

In de muziek zijn daar vele invullingen voor mogelijk, van wraak en triomf tot verlangen en reflectie. Het repertoire kan uiteenlopen van heftige stukken (over een conflict met een ander, een ruzie, manipulatie), passie of reflectie (een verboden of onbereikbare liefde; een innerlijk conflict, doe ik het wel, of doe ik het niet) tot dichterlijke lyriek (een verwelkte bloem die ooit gebloeid heeft, of de zomer die het weer aflegt tegen de herfst). Je kunt tenslotte in conflict zijn met de hele wereld om je heen, met je pianist of zelfs met je publiek.

 

Het conflict mag gezocht worden in opera en lied, zowel in solo’s als ensembles. In samenspraak met de docenten wordt het repertoire afgestemd voor jou en je (eigen of toegewezen) pianist. We verwachten dat iedereen goed beslagen ten ijs komt in de zomerse Provence.

 

Vanuit de drie invalshoeken, zang, spel en piano zul je werken aan:

  • Interpretatie en expressie
  • Samenspel tussen pianist, zanger(es) en publiek
  • Technische aspecten
2014 - Masterclass zang & piano 'Voor de Leeuwen', Cultura Ede

Cultura Ede – Grote Zaal
Docenten: bariton Robbert Muuse en pianiste Micha van Weers

Deelnemers – gevorderde amateurs:
– zangers: zij zullen worden begeleid door pianiste Micha van Weers.
– duo’s zang en piano: zowel de zanger als de pianist krijgen gelijktijdig intensieve coaching.

Genres klassiek: Lied, Opera/operette, Oratorium en Concert

2012 - Masterclass liedduo's Liedinterpretatie, Kasteel Hernen

2012 – Masterclass liedduo’s Liedinterpretatie, Kasteel Hernen
Robbert Muuse – zang
Micha van Weers – piano

2011 - Masterclass liedduo's Liedinterpretatie, Vereniging Vrienden van het Lied; De Lutte

2011 – Masterclass liedduo’s (zang, piano) Liedinterpretatie, Liedinterpretatie, Vereniging Vrienden van het Lied; De Lutte

Robbert Muuse – zang
Micha van Weers – piano

20230219_154456
IMG-20230219-WA0022 (2)
IMG-20230218-WA0071
IMG-20230218-WA0098
IMG-20230218-WA0081
IMG-20230218-WA0100
IMG-20230211-WA0061
IMG-20230218-WA0045
IMG-20230211-WA0067
IMG-20230218-WA0047
IMG-20230211-WA0051
IMG-20230218-WA0056
IMG-20230211-WA0056
IMG-20230211-WA0041
IMG-20230218-WA0074
IMG-20230211-WA0030
IMG-20230218-WA0046
IMG-20230218-WA0077
IMG-20230211-WA0084
IMG-20230218-WA0090
20230218_134714
20230211_154417
IMG-20230218-WA0075
IMG-20230218-WA0073
IMG-20230218-WA0055
20230211_132833
IMG-20230211-WA0064
20230219_170602 (2)
20230218_194040
IMG-20230219-WA0028 (2)
IMG-20230218-WA0079
20230219_172341 (2)
20230219_170806
previous arrow
next arrow